poesie » Poesie dialettali » Vierno napulitane
Vierno napulitane
Nu' viento dispettuso sbatte 'e pporte
e allucca sotto 'e ssenghe 'e na perziana,
na' vecchia scunsulata pensa 'a morte
e prega quanno sente na' campana.
Dint''a stu vico chiove a' na semmana
e l'acqua scorre ngoppe a'sti feneste,
mentre na' lenza 'e sole s'alluntana
e lascia nu vapore arete 'e llastre!
E io sto suffrenno 'o friddo da' vernata
sotto stu' cielo ca m'astregna 'o core,
mentre me sceto spisso dint''a nuttata
cu nu' pensiero forte ca nun more...
Vurria turnà guaglione n'ata vota
e respirà chest'aria quanno schiove:
stu' desiderio forte m'arrevota,
io voglio accumincià na' vita nova!
Appena sponte 'o sole
aggia passià pe' strade
e scennere a fa 'a spesa
abbascio 'o mercatino.
E quanno se fa sera,
affianco a Carmelina,
io voglio assapurà
l'addore da' marina...
Voglio sentì nu' brivido
che scorre dint''e vvene:
pecché a' mmurì pe' campà,
nun vale proprio 'a pena...
TRADUZIONE:
Inverno napoletano
Un vento dispettoso sbatte le porte
e grida tra le fessure di una persiana,
una vecchia sconsolata pensa alla morte
e prega quando sente una campana.
In questo vico piove da una settimana
e l'acqua scorre sopra le finestre,
mentre un raggio di sole si allontana
e lascia un alito di vapore dietro le lastre!
Io sto soffrendo il freddo dell'inverno
sotto questo cielo che mi stringe il cuore,
mentre mi sveglio spesso nella notte
con un pensiero forte che non muore...
Vorrei tornar ragazzo un'altra volta
e respirar quest'aria quando spiove:
questo desiderio forte mi rivolta,
io voglio incominciare una vita nuova!
Appena torna a spuntare il sole
voglio passeggiare per le strade
e scendere a far la spesa
giù nel mercatino rionale.
E quando si fa sera,
al fianco di Carmelina,
io voglio assaporar
l'odore di marina...
Voglio sentire un brivido
che scorre nelle vene:
perché a morir per campare
non vale proprio la pena...
12
un altro testo di questo autore un'altro testo casuale
2 recensioni:
Opera pubblicata sotto una licenza Creative Commons 3.0