Si stu core sapesse parlà
comm’ a vocca da sempe già fa’
alluccasse cchiù fort d’o vient
quann o ciel se mette a turment.
Nunn’usasse ca quatt parole,
ma cchiù chiare da luce d’o sole,
pecchè o core, isso sulo, nu tème
e parol ca a lengua trattene.
So tre palm e ‘ddoje ret in difett:
chest spart sta lengua e stu piett,
chesta lengua ca sbatte e ce prov
a spiegà comm’ o core se mov.
È nu spazje assaje curt, si sa,
assaje luong si nun saje parlà.
E si pure sei colto e istruito,
spiss ‘o core nun ven capito,
si po a lengua nu ‘ngarra a spiegà
quann o core vulesse vulà.
Eh lo so, sarrìa tutt ‘cchiù bell
si stu core tenesse a favell,
Ma a penzarce po ‘bbuon ‘ncopp
chesta è cosa ca po arrivà ‘dopp
pecchè a fa venì a voce a nu core
stramb o stuort ce penza ‘ll’ammore,
‘nvece l’omm mut e core e cu voce
è comm’a mel ca nun sape doce.