poesie » Poesie dialettali » Un fatto di cronaca (Nà storia e corne)
Un fatto di cronaca (Nà storia e corne)
Stammatina,
vers'e ll'otto,
s'è arruvutat'o vico.
Strill'e mala morte
dint'o quartiere.
Cummare e cummarelle,
ancora cu e vestaglie,
currevano a vedè
ch'era succiesso.
Don Gaetano,
o macellaro e vasci'a scesa,
cu na faccia stralunata
e nu cultiello mmano,
sbraitava malamente
for'o vascio e Salvatore,
o parrucchiere per signora
co salone m'pont'o vico.
"Jesce puttanona,
ossaccio ca stai lloco,
voglio sapè a quanno
te tiene a st'ommo e niente!"
Don Gaetà,
dicevano e cummare,
lasciate stà,
jettate stù cultiello;
pecchè vata n'guaià?
Nun me m'porta,
a stà femmena e duie soldi
l'aggia struppià!
Ma ce pensate?
Io a faticà
e stà stronza a sse spassà.
Guardate ccà,
liggite,
chist'è o biglietto,
l'aggio truvato
arravugliato
n'ziemo a na bistecca
ca stà mappina,
mannava tutt'e ssere
a ll'ommo ca se teneva,
per Giocchino,
l'aiutant'e dint'a chianca.
"Ammore mio,
te manno stù filetto,
pienzame,
miettete in forza,
dimane ja fa a guerra
dint'o lietto"
O diavolo
l'ha castigata
a stà puttana dichiarata.
O guaglione,
aiere ssera,
s'è sbagliato,
a scagniat'e pacchetti;
o mio l'ha dato a isso
e o suoio a mmè.
O metteva pure in forza,
a mè faceva o brodino
la cara mogliettina.
No!
Io l'aggio accidere
a tutt'e dduie!
E sbavanno
comm'e nu dannato,
o povero don Gaetano,
partett'e quarta.
Dette nà curnata
dint'a porta,
pardon,
na capata
dint'a porta,
accussì forte
ca ss'accasciaie pe terra;
pareva muorto.
E cummare
subito ll'aiutarono,
chi o sciusciava,
chi o dev'a bere,
ma don Gaetano
non rinveniva.
Chiammarono o cientodiciotto
ca doppe dduie minute
arrivaie a sirene appicciate.
Venette pure a Polizia
ca sse mettette a indagà.
E duie malamente,
pe tramento,
asciettono do vascio
e ssa squagliarono.
Don Gaetano,
pover'ommo,
altre ad essere curnuto
stà pure male cumbinato;
adda restà tre mise
ricoverato.
123
un altro testo di questo autore un'altro testo casuale
0 recensioni:
- Per poter lasciare un commento devi essere un utente registrato.
Effettua il login o registrati
Opera pubblicata sotto una licenza Creative Commons 3.0